Oregano / Alm. Merian (Origanum vulgare)

Merian bliver relativt tæt og bunddækker udmærket.
Bladene kan tørres, men bruges bedst friske.
Kejserkåbe besøger Merian. En af de sommerfugle der tidligere var talrig i hele landet, men er gået stærkt tilbage.
Sortplettet blåfugl (Maculinea arion), den største af vores blåfugle og nok vores mest sjældne også. Den er i dag næsten helt forsvundet fra landet og kendes pt. kun fra græsmarken Høvblege på Møn. Arten har en meget indviklet livscyklus, men kan bl.a. lægge æg på merian.
Storplettet perlemorsommerfugl (Issoria lathonia) tanker op på merian.

potte 45,-

Merian er en letdyrket, hjemmehørende form for oregano, der er fuldt hårdfør og en af de bedste insektplanter.

Vokser vildt i Danmark, skaber et smukt flor med mange lilla-lyserøde til hvide blomster og er en af de bedste sommerfugleplanter vi kan dyrke. Både larver og sommerfugle lever af den. Midt på sommeren er merian en magnet for insekter.

Bladene findes ofte i krydderiblandingerne, men kan med fordel bruges frisk. Den er mindre sød end de sydeuropæiske typer af oregano, der kun vanskeligt overvintrer her og derfor må dyrkes som enårige. Merian er langt mere hårdfør og hammernem at passe i haven.

Visse har fået indtrykket, at merian er en mindre brugbar køkkenurt end sine pylrede slægtninge, men i Middelhavsområdet bruger man den i stor stil med alle de klassiske kombinationer fra området: tomat, aubergine, squash, hvidt brød, løg, hvidløg, citron osv. Den varme aroma kommer især fra fenolen carvacrol, der også findes i timian, sar, vild hestemynte og endda tequila. Faktisk bruger middelhavskokke ofte blade fra underarten “græsk oregano” (subsp. hirtum) der indeholder endnu mere carvacrol, så meget at man bogstaveligt talt bliver en smule mundlam af den kraftige aroma. Pluk bladene lige inden blomstring for maksimal aroma.

Dyrkning. Merian trives i de fleste jorde, der ikke er for sure, og er enormt tørketolerant, når den er etableret. Vokser helst i fuld sol, men tolererer faktisk en hel del skygge (ned til 20% lysindfald eller 1-2 timer sol). Godt bunddække, hvis den plantes med en afstand på ca 45 cm. Selvsår gerne. Tolererer desuden en smule fodtrafik.

Andre gode insektplanter: Anissop, Sankthansurt, Citronmelisse, Timian.

Kategori: Krydderurt, insektplante, hjemmehørende
Top