Kursus i flerårige grøntsager (juni og august 2020)

Der er nu fyldt på alle kurserne. Skriv til kursusfool@rodoglund.dk, hvis du vil på ventelisten.

Forestil dig en køkkenhave uden bar jord og minimal ukrudt, men i stedet et mylder af flerårige kål, kravlende spinatplanter, aspargesagtige skud der vokser i skyggen, aromatiske krydderurter, salatblade på træer, søde og nektarfyldte blomster, bær og kogegrønt i bunddækket, større insektliv og velkendte stauder, som du ikke vidste man kunne spise.

De flerårige grøntsager har mange fordele i køkkenhaven og måske den største ulempe er, at mange ikke kender dem godt nok. Hvordan dyrker man dem og hvordan kan de bruges i køkkenet?

For første gang afholder vi også vores kurser i flerårige grøntsager om foråret, hvor der er aller flest spiselige stauder at se i haven. Kurset er praktisk orienteret og vil foregå uden for i en fem år gammel flerårig køkkenhave.

COVID-19: Grundet den nuværende epidemi har vi begrænset deltagerantallet til 12 personer . Kurset vil foregå uden for i behørig afstand af hinanden, vi sørger for håndsprit og følger i øvrigt de gældende anbefalinger. Hvis man skulle få symptomer op til kurset, tilbyder vi muligheden for at bruge sin plads til at komme på ventelisten til næste gang.

Datoer: Lørdag d. 6. juni (fyldt), søndag d. 7. juni (fyldt), lørdag d. 13. juni (fyldt), søndag d. 14. juni (fyldt), lørdag d. 22. august (fyldt) og søndag d. 23. august (fyldt). Alle dage kl 13-16
Pris: 350 kr. (folk under fattigdomsgrænsen 200 kr.)
Sted: Bogøgårdsvej 5, Knardrup, 3660 Stenløse (23 km fra Rådhuspladsen)
Tilmeldning og spørgsmål: kursusfool@rodoglund.dk
Maks antal deltagere: 12

Du kan dyrke flerårige grøntsager som det meste nydelige staudebed eller lidt vildere, som her med den flerårige kål ‘Daubenton’, mynte og korsknap i bunddækket og bladfennikel der stikker op her og der.

Plant kun én gang

På dette kursus vil du lære at lave køkkenhave med afgrøder, der kun skal plantes én gang og så kommer igen år efter år.

Mange haveejere opgiver køkkenhaven pga. arbejdsbyrden. Men hvad hvis der var flere planter, som var lige så nemme at dyrke som rabarber? Etablerede stauder har generelt færre sygdomme og overlever oftere presset fra skadedyrene. Kosten indeholder flere næringsstoffer, fordi afgrøderne er tættere på sin vilde form. Høstsæsonen bliver længere og strækker sig ind i det tidlige forår, hvor der ellers ikke er andet frisk grønt. Der er større biodiversitet og et permanent, kulstofbindende rodsystem, hvilket er præcis hvad der brug for, til at rulle den globale opvarmning tilbage.

Spiselige stauder kan gro mange steder hvor enårige grøntsager aldrig vil trives, som her i fuld skygge op af nordvendt mur: Hosta (Hosta spp.) med et bunddække af Sibirisk vinterportulak (Claytonia sibirica) og en kravlende spinatranke (Hablitzia tamnoides). Alt kan tilberedes her og endda tre af vores favoritter i køkkenet.

En ny nordisk køkkenhave

De senere år har givet os en ny nordisk madbevægelse, med nomas brug af vilde planter, Claus Meyers ny nordiske hverdagsmad samt en renæssance for sankekulturen. Mange er begyndt at invitere havtorn, syre og ramsløg indenfor i køkkenhaven – men også relativt ukendte, flerårige grøntsager, som trives her i vores nordlige klima burde få en plads: Spinatranke fra Kaukasus, sibirisk vinterportulak, japanske forårsskud og flerårige løg fra Nærøsten. Vi har ledt og testet efter fremmedartede, spiselige stauder, og udvalgt dem, der har vist sig at høre hjemme i vores del af verden.

Vores fødevareproduktion er i dag blevet en primær årsag til klimaforandringerne, men almindelige havebrugere kan spille en afgørende rolle i at rulle den globale opvarmning tilbage, ved at binde drivhusgasser til jorden i stedet for at udlede dem. Vi kalder det ny nordisk køkkenhave.

Fordi man ofte lader spiselige stauder gå i blomst er der også masser til øjnene og insekterne. Du vil hurtigt finde, at mange gamle ikke-spiselige prydplanter vil blive skiftet ud af spiselige stauder, der ofte er lige så flotte at kigge på. Ovenfor: Nikkeløg (Allium nutans), Grøn bladfennikel og Ingefær-mynte (Mentha x gentilis variegata).

Nybegyndere og garvede havefolk

Kurset vil have interesse for nybegyndere så vel som det garvede havefolk, der ønsker nye inspirationer. Den flerårige have baserer sig på både træer, buske, flerårige grøntsager samt planter der fikserer gødning til resten af haven og vil også være relevant for folk med interesse i permakultur, økologi og skovhaver.

Efter kurset er der mulighed for at købe flerårige grøntsager fra vores lille planteskole. Se sortimentet her.

Program: Velkomst og teoretisk præsentation af den ­flerårige køkkenhave, rundvisning i haven, identificering af planter og samplantning. Kaffe/te og kage samt spørgsmål.

Pris: 350 kr. inkl. kaffe/te og kage (folk under fattigdomsgrænsen 200 kr.)
Sted: Bogøgårdsvej 5, Knardrup, 3660, Stenløse (23 km fra Rådhuspladsen)
Dato:
Lørdag 6. juni kl 13-16
Maks antal deltagere: 12
Tilmelding: kursusfool@rodoglund.dk

Den prangende Daglilje er et godt eksempel på en spiselig blomst med mild og sød nektarsmag, som mange allerede kender og har i haven.