Kursus 2019: Lær at dyrke flerårige grøntsager

Forestil dig en køkkenhave uden bar jord og minimal ukrudt, men i stedet et mylder af flerårige kål, kravlende spinatplanter, aspargesagtige skud der ikke behøver vokse i fuld sol, aromatiske krydderurter, salatblade på træer, søde og nektarfyldte blomster, bær i bunddækket, større insektliv og velkendte stauder, som du ikke vidste man kunne spise.

De flerårige grøntsager har mange fordele i køkkenhaven og måske den største ulempe er, at mange ikke kender dem godt nok. Hvordan dyrker man dem og hvordan kan de bruges i køkkenet? Derfor afholder vi to kurser i sensommeren 2019, hvor du praktisk kan lære at dyrke mere flerårigt.

Søndag d. 1. september kl 13-17 og lørdag d. 7 september 13-17
Pris: 350 kr. (studerende og andre fattigfolk 200 kr.)
Sted: Bogøgårdsvej 5, Knardrup, 3660 Stenløse (23 km fra Rådhuspladsen)
Tilmeldning og spørgsmål: kontakt [snabela] rodoglund.dk
Maks antal deltagere: 15 stk pr. gang

Du kan dyrke flerårige grøntsager som det meste nydelige staudebed eller lidt vildere, som her med den flerårige kål ‘Daubenton’, mynte og korsknap i bunddækket og bladfennikel der stikker op her og der.

Plant kun én gang

På dette kursus vil du lære at lave køkkenhave med afgrøder, der kun skal plantes én gang og så kommer igen år efter år.

Mange haveejere opgiver køkkenhaven pga. arbejdsbyrden. Men hvad hvis der var flere planter, som var lige så nemme at dyrke som rabarber? Etablerede stauder har generelt færre sygdomme og overlever oftere presset fra skadedyrene. Kosten indeholder flere næringsstoffer, fordi afgrøderne er tættere på sin vilde form. Høstsæsonen bliver længere og strækker sig ind i det tidlige forår, hvor der ellers ikke er andet frisk grønt. Der er større biodiversitet og et permanent, kulstofbindende rodsystem.

Spiselige stauder kan gro mange steder hvor enårige grøntsager aldrig vil trives, som her i fuld skygge op af nordvendt mur: Hosta (Hosta spp.) med et bunddække af Sibirisk vinterportulak (Claytonia sibirica) og en kravlende spinatranke (Hablitzia tamnoides). Alt kan tilberedes her og endda tre af vores favoritter i køkkenet.

En ny nordisk køkkenhave

De senere år har vi fået en ny nordisk madbevægelse, med nomas brug af vilde planter, Claus Meyers ny nordiske hverdagsmad samt en renæssance for sankekulturen. Mange er begyndt at invitere havtorn, syre og ramsløg indenfor i køkkenhaven – men også relativt ukendte, flerårige grøntsager, som trives her i vores nordlige klima: Spinatranke fra Kaukasus, sibirisk vinterportulak, japanske forårsskud og flerårige løg fra Iran. Vores fødevareproduktion er i dag en primær årsag til klimaforandringerne, men almindelige havebrugere kan spille en afgørende rolle i at rulle den globale opvarmning tilbage, ved at binde drivhusgasser til jorden i stedet for at udlede dem. Vi kalder det ny nordisk køkkenhave.

Fordi man ofte lader spiselige stauder gå i blomst er der også masser til øjnene og insekterne. Du vil hurtigt finde, at mange gamle ikke-spiselige prydplanter vil blive skiftet ud af spiselige stauder, der ofte er lige så flotte at kigge på. Ovenfor: Nikkeløg (Allium nutans), Grøn bladfennikel og Ingefær-mynte (Mentha x gentilis variegata).

Nybegyndere og garvede havefolk

Kurset vil have interesse for nybegyndere så vel som det garvede havefolk, der ønsker nye inspirationer. Haven baserer sig på både træer, buske, flerårige grøntsager samt kvælstoffiksering og vil også være relevant for folk med interesse i permakultur, økologi og skovhaver.

Efter kurset er der mulighed for at købe flerårige grøntsager fra vores lille planteskole. Se sortiment her.

Program: Velkomst og præsentation af den ­flerårige køkkenhave, rundvisning i haven, kaffe/te og kage samt praktisk arbejde i haven.

Pris: 350 kr. inkl. kaffe/te og kage (studerende og andre fattigfolk 200 kr.)
Sted: Bogøgårdsvej 5, Knardrup, 3660 Stenløse (23 km fra Rådhuspladsen)
Vi afholder to kurser:
1. september samt 7. september 2019 – begge dage er 13-17
Maks antal deltagere: 15 stk pr. gang
Tilmelding: kontakt [snabela] rodoglund.dk

Den prangende Daglilje er et godt eksempel på en spiselig blomst med mild og sød nektarsmag, som mange allerede kender og har i haven.