Citronmelisse (Melissa officinalis)

potte 45

Frisk, mild citrussmag med parfumerede toner af mynte og lavendel. En både kraftig og delikat aroma der kan bruges til meget mere end te eller lidt drys ovenpå kager. Letdyrket og bunddækkende.

Citronmelisse stammer fra Sydeuropa og det vestlige Asien og er en gammel kulturplante tilbage fra antikken. Dens beroligende virkninger, som også har givet den navnet hjertensfryd, er faktisk blevet bekræftet i kontrollerede studier.

Friske blade er spændende i salater, som smagssætter i drikke, dressinger, kolde sovser og kager. Parres godt med æbler, mælkeprodukter, grønne bønner og ærter, fuglegræs og vinterportulak, agurk og rødbeder m.m. Brug bladene hele eller revet over, da de hurtigt mister sin aroma, hvis man hakker dem fint.

Letdyrket, så længe jorden ikke er vandlidende og tolererer overraskende meget skygge. Kan selvså frit. De døde brune stængler giver ly til insekter om vinteren, men kan skæres ned det tidlige forår for at lade den nye vækst få så meget lys som muligt. Plant med 30 cm afstand for god dækning. Ret tørketolerant når den er etableret.

God biplante, som ofte dyrkes specifikt for at fremme honningproduktion – dets botaniske navn, melissa, betyder ligefrem honningbi.

Kategori: aromatisk urt
Top