Kursus 2017: Lær at dyrke have med flerårige grøntsager

Forestil dig en have med flerårige kål, aromatiske krydderurter, salatblade på træer, søde og nektarfyldte blomster, bær i bunddækket, større insektliv og velkendte stauder, som du ikke vidste man kunne spise.

Søndag d. 20. august 2017 kl. 10-17 tilbyder vi et heldagskursus, hvor du kan lære at dyrke alle disse ting i din have.


På dette lille stykke jord gemmer sig: Mynte, Kulsukker, Stolthenrik, Spinatranke, Bibernelle, Citronhestemynte, Babingtons porreløg, Sankthansurt, Akeleje, Artiskok, Skovjordbær, Korsknap og meget andet.

Plant kun én gang

På dette kursus vil du lære at lave køkkenhave med afgrøder, der kun skal plantes én gang og så kommer igen år efter år.

Mange haveejere opgiver køkkenhaven pga. arbejdsbyrden. Men hvad hvis der var flere planter, som var lige så nemme at dyrke som rabarber? Etablerede stauder har generelt færre sygdomme og overlever oftere presset fra skadedyrene. Kosten indeholder flere næringsstoffer, fordi afgrøderne er tættere på sin vilde form. Høstsæsonen bliver længere og strækker sig ind i det tidlige forår, hvor der ellers ikke er andet frisk grønt. Der er større biodiversitet og et permanent, kulstofbindende rodsystem.

Moskuskatost (Malva moschata) er bladgrønt med mild smag og udgør en basisvare i salater. Blomsterne er også spiselige.

Ny nordisk køkkenhave

De senere år har vi fået en ny nordisk madbevægelse, med nomas brug af vilde planter, Claus Meyers ny nordiske hverdagsmad samt en renæssance for sankekulturen. Mange er allerede begyndt at invitere havtorn, korsknap og ramsløg indenfor i køkkenhaven – men også relativt ukendte, flerårige grøntsager, som trives her i vores nordlige klima: Sibirisk ærtebusk, japansk flerårig persille og flerårige løg fra Iran. Vores fødevareproduktion er i dag en primær årsag til klimaforandringerne, men almindelige havebrugere kan spille en afgørende rolle i at rulle den globale opvarmning tilbage, ved at binde drivhusgasser til jorden i stedet for at udlede dem. Vi kalder det ny nordisk køkkenhave.

Nybegyndere og garvede havefolk

Kurset vil have interesse for nybegyndere så vel som det garvede havefolk, der ønsker nye inspirationer. Haven baserer sig på både træer, buske, flerårige planter samt kvælstoffiksering og vil også være relevant for folk med interesse i permakultur, økologi og skovhaver.

Kurset forløbet over én dag og vil bestå af rundvisning, oplæg, præsentation af arter og plantestrategier, en frokost med mad fra haven og praktisk arbejde.

Program

10.00-11.30 Velkomst og præsentation af den flerårige køkkenhave
11.30-13.00 Rundvisning i haven og indsamling af urter
13.00-14.00 Frokost v. kok Elsebeth Roed Schack
14.00-16.30 Praktisk arbejde i haven inkl. kagepause
16.30-17.00 Afslutning

Efter kurset er der mulighed for at købe flerårige grøntsager fra vores lille planteskole. Se sortiment her.

Pris: 550 kr eller 350 kr for stud. og mindre bemidelse
Tid: Søndag d. 20. august kl. 10-17
Sted: Bogøgårdsvej 5, 3660 Stenløse. Ved Værløse Flyveplads, 23 km fra Rådhuspladsen.
Tilmelding/spørgsmål: kontakt@rodoglund.dk
Max antal deltagere: 12 stk.


Den prangende Daglilje er et godt eksempel på en spiselig blomst med mild og sød nektarsmag, som mange allerede kender og har i haven.

Top