Kvæde (Cydonia oblonga)

Et lille træ på 2-4 meter der næsten får busket udseende naturligt, men som sagtens kan
stammes op.

En god gemmefrugt der kan ligge og dufte på spisebordet over vinteren så der kommer hel barok stemning derhjemme.

90-120cm, 350 kr
130-180cm, 550 kr

Næsten lige så aromatiske som rosenkvæde men større frugter, færre kerner og bliver et smukt, lille træ på max 2-4 meter.

Her til lands kender vi mest til de søde anvendelser af kvæde og de er også fortrinlige til marmelade pga deres pektinindhold. Kvæde var derfor også meget anvendt tidligere, men forsvandt fra mange haver efter indførelsen af gelatine i 1890’erne. I mellemøsten bruger man stadig kvæde i stor stil med Tyrkiet som den helt store producent og desuden er frugten at finde i det salte køkken (vi må snart tage ved lære og bruge noget mere frugt i kødgryderne), i Armenien især parret med lam fx.

Dyrkning. Ikke så vanskelig, så længe jorden ikke er våd om vinteren. Mange andre frugttræer podes på kvædestammer, fordi de netop tolererer mange jorde og er relativt korte i vækst. Bliver bedst på en lun plads.

OBS: Begrænset mængde i år! Vi har sorterne Cydora, Rea’s Mammoth, Myagoplodnaja, “Holgers æblekvæde” og en uden sortsnavn. I må være indstillet på at de enkelte sorter sælger ud hurtigt og evt tage en anden. De er alle gode og planterne er mega flotte.

Som altid: Vi har dyrket træerne uden kunstig opbinding (et planteskoletrick for at hurtigere få flere cm i højden, men som fører til evig opbinding ude i haverne). Træerne har vejret i vinden, fået kraftige stammer og kan stå selv!

Top