Havtorn (Hippophäe rhamnoides)

Fotos Marco Verch

Potte 5L, 250,-
150-220 cm, 650,-
TILBUD: 3 stk, 150-220 cm, 1300,-

Syrlige bær med en aroma hen ad passionsfrugt. Helt nye sorter fra Sverige og Baltikum, der ikke bliver så høje og har færre torne, så de kan håndplukkes.

Dyrkning. Letdyrket og gøder andre afgrøder. Vigtigste er fuld sol og især små planter bør ikke vokse op i skygge. Skal heller ikke have konkurrence fra græs i starten, så brug jorddækning. Fugtig jord er bedst, men den tolererer faktisk våd jord. Etablerede planter er meget tørketolerante.

Flere af vores sorter bliver ikke højere end 1,5 meter og passer udmærket i mindre haver eller hække. Ellers bliver arten som regel et busket træ på 4-5 meter, men kan let holdes nede ved beskæring. Har man nok havtorn er det faktisk lettest at høste planten ved netop at skære hele grene af, fryse dem, og så banke dem imod siden af en stor spand, hvormed bærrene falder fra.

Havtorn har enormt mange anvendelser i både det salte og søde køkken, lidt ligesom citron. Der er mange ting man siger er “proppet med C-vitamin”, men her er der noget om snakken. Et enkelt bær indeholder lige så meget som en hel appelsin. Det er bl.a. fra C-vitaminet, eller askorbinsyren som det også hedder, at havtorn får sin naturlige syrlighed. Næringsmæssigt et lidt usædvanligt bær, da det indeholder store mængder både fedt- og vandopløselige antioxidanter.

Gødningsplante. Havtorn vokser rask væk uden at man gøder den pga dens samarbejde med så kaldte Frankia-bakterier, der gør planten i stand til at fiksere kvælstof fra atmosfæren. Det speeder ikke bare dens egen vækst op, det er også godt for de andre afgrøder. For ved løvfald kaster havtorn sin overskydende næring til resten af haven. Denne form for gødning er langt mere hensigtsmæssig end de alt for fosforholdige typer som hønsemøj. Andre gødningsplanter der virker på samme måde: Sibirisk Ærtebusk, El og Sølvblad.

Frugtsætning. Havtorn er særbo, dvs. har kønnede individer med hhv han- og hunblomster. Bestøves af vinden, så hvis man bor klods op af noget havtorn, kan godt bare plante hunner. Ellers skal der én hanplante for hver fem hunplanter.

OBS: De største planter kan kun fås i fuld størrelse ved afhentning. Ved forsendelse beskærer vi toppen, ca. 130 cm fra rodhalsen: Posten max kan tage 175 cm lange pakker. Rodsystemet svarer til den oprindelige højde og planten vil skyde kraftigt igen.

Sorter:

Wanja NY

Middeltidlig, baltisk sort med store, orangerøde bær med god aroma og som er lette at høste. Højtydende og højt olieindhold.

Idun

Tidlig, svensk sort fra Balsgård med orange, lidt mindre men fine aflange bær. Let tornet og middelydende.

Klara

Tidlig lettisk sort. Mellemstore bær med dyb rødorange farve, stabil og meget højtydende. Få torne, let at plukke, bliver kun op til 1,5 meter høj. Rigtig god til puré. Kendes undertiden i Østeuropa under navnet ‘Mary’.

Rus

Tidlig, højtydende, russisk sort med store orange bær. Få torne, let at plukke, meget vinterhårdfør og egner sig til hæk, da den bliver tæt og kun 1,5-2 meter høj. Saftig og især velegnet til juice. Bestøves af ’Karl’.

Sol

Tidlig, højtydende, svensk sort der får middelstore, gulorange og tætsiddende bær som på majskolber. Meget aromatiske, syrlige bær. Kraftigvoksende, så den tåler løbende beskæring. Bliver ret stor, hvis den gives lov. En af de mest robuste sorter for vores klima. Bestøves af ’Karl’.

Torun

Tidlig, højtydende, svensk sort fra Balsgård med store, orange bær der er lette at plukke og tærske. Mindre kraftigvoksende og lavere vækstform. Passer godt til mindre haver.

Sirola

Ny tysk hunsort med opret vækst, få torne og få rodskud, store bær der er søde og på lange stilke, der gør det let at plukke den. Del af H.J. Albrecht-serien.

Habego

Kraftig, udhængende sidegrene med store, ovale lysende gulorange bær i midt-slut september. Betragtes som den bedste fra den gamle garde af H.J. Albrecht-serien, introduceret i 1990. Markedsføres undertiden med navnet “Orange Energy”

Karl

Lettisk han-sort. Letdyrket, få torne, opret til hængende vækstform og egner sig til hæk. Bestøver ca. 9 hunplanter og passer godt til de nordiske sorter, Rus, Sol, Torun, Idun og Klara. Kendes undertiden i Østeuropa under navnet ‘Lord’.

Pollmix 1

Hanplante. Bestøver de fleste havtorn og fremavlet specifikt til at overlappe med Sirola og Habego.

kategori: bær, hjemmehørende
Top