Strandkål (Crambe maritima)

Strandkål er ikke sart med dyrkningsforhold og kan sagtens plantes i almindelig havejord, så længe den er veldrænet.
De så kaldt etiolerede skud om foråret – drevet frem i mørket af en murerspand eller drivningskrukke – er den mest luksuriøse afgrøde af strandkål og var engang lige så eftertragtet som hvide asparges.
Blomster og blomsterknopper kan også spises med fine honningtoner i smagen. Det hjælper desuden planten at lægge mere krudt i bladproduktion.
I stedet for at høste af strandkålene på vores strande, kan man med fordel dyrke planten selv. Den kan blive årtier gammel.

3L potte 120

Meget langlivet flerårig grøntsag, der under gode forhold kan blive årtier gammel selv med årlig høst af forårsskud, som er den primære afgrøde.

Blegede skud har en kålagtig smag med fin hasselnødnote. Blomsterhoveder ligner små broccoli. Resten af sæsonen ligner de store, kødfulde, sølvgrå eller blåduggede grønkøl og er en rigtig aristokrat i grøntsagernes rige.

Op til 50-80 cm høj og ældre individer kan blive meget brede, op til 1,5 m, men typisk meget mindre i haven pga. høst, ca 50-60 cm.

Dyrkning. Bedst på veldrænet, sandet jord i fuld sol. Ellers meget tilgivende og er ret tørketolerant efter etablering. Skal passes lidt ekstra i begyndelsen, gerne med jorddækning, så der er mindre ukrudt. Bedst samplantet med lavtvoksende bunddækker.

Har været drevet og spist i Italien siden middelalderen og er kendt i Danmark siden i hvert fald 1600-tallet, hvor den bl.a. blev kaldt havkål, søkål og hårdkål. I slutningen af 1800-tallet kunne de faktisk købes på grønttorvet, hvor en samtidig kilde fortæller at “strandkålsskud [skattes] af mangen lækkermund ligeså højt og endnu højere end asparges”.

Næringsindhold og spiselighed. Indeholder som så mange andre planter i kålfamilien glukosinolater, der kan være problematiske i for store mængder. Blanchering og kogning fjerner dog meget af det og i små mængder er glukosinolater forbundet med nedsat risiko for cancer. Endnu et eksempel på fidusen i at spise varieret (små til moderate mængder af det meste).