Seombadi / Koreansk vinterselleri (Dystaenia takesimana)

Seombadi vokser så snart sneen tøer og kan plukkes midt på vinteren, når der næsten intet andet grønt er.
En grøntsag med en hel del aroma, men underspillet nok til at den kan bruges i mængder og fx smagssætte kolde saucer.
Planteskolegartner Jonathan Bates fra New York viser hvor stor seombadi kan blive og hvorfor den på engelsk kaldes “Giant Korean Celery”.

65,-

Langlivet vintergrøntsag med masser af selleri- og persillesmag. En sikker vinder vi kommer til at se mere til i haverne.

Seombadis store fortrin er at kunne vokse i de helt lave temperaturer om vinteren: så snart der ikke er frost og sneen tøer, vokser den og vil i det allertidligste forår nå en betydelig størrelse.

Smag og anvendelse

Bladene ligner selleri og smagen er også derhen af med noget mildt løvstikke over den også. Nogle synes aromaen er tættere på persille. Rå kan der være en lidt skarp eftersmag, men det er ikke alle der opfanger den. Tilberedt forsvinder det skarpe.

Dyrkning

Trives i fugtig, næringsrig jord og vokser helt udmærket i halvskygge. Planten kan gammel og der er altså tale om en gedigen flerårig grøntsag, der findes fx eksemplarer der er over 15 år gamle i Danmark.

Seombadi er kommet til vores region gennem ret få kilder, der i sin tid har indsamlet materiale fra vulkanøen Ulleungdo, hvor den hører hjemme. Vores accession kan spores via Heine Refsings udsortering gennem årene, hvilket nok har gjort materialet mere hårdført, og formentlig tilbage til den amerikanske professor Elwyn Meader (1910-1996), der indsamlede frø af seombadi fra Ulleungdo i 1953 og i 80’erne spredte frøene videre til foreningen Maine Organic Farmers and Gardeners.

kategori: flerårig grøntsag, vinterafgrøde
Top