1. års 180,-
2. års 280,-
Pawpaw er måske en af det tempererede klimas bedst bevarede hemmeligheder. Smag af mango, banan og citrus med blød konsistens som avokado. Uden konkurrence den største frugt vi kan dyrke i vores egne.
Pawpaw stammer fra østlige del af skildpaddeøen (s.k. Nordamerika), hvor den vokser under andre træer i fugtige floddale og er kontinentets største frugt. Kommer i bæring efter 4-6 år og vi har endnu ikke fået frugt på vores træer, men smagen er beskrevet som en blanding af jordbær, mango og banan, med en konsistens som avokado. Eller lidt mere simpelt, med kok og frugtfinder Sara Birs ord: “It tastes really damn good”.
Frugten modner over en to-ugers periode fra midt august til oktober. Skal spises umiddelbart efter den er moden, hvilket er grunden til at den aldrig blevet mere kommercialiseret end enkelte farmer’s markets på den amerikanske østkyst. Derovre oplever frugten dog lidt af en renæssance.
Dyrkning. Trives i fugtig, veldrænet jord med god jorddækning og gerne beskyttet for hård vind. Skal have fuld sol for at give frugt og lader også til at vokse bedre sådan her, selvom den oprindeligt er tilpasset skygget underskov. Vokser langsomt i starten og unge planter bør beskyttes de første par år. Omplantning er vanskelig, så overvej at dyrke i krukke og stil i koldhus et par år, hvis du ikke har en færdig placering. Bliver formentlig ikke højere end 3-4 meter i vores egne. Selvbestøvende, men frugtsætning bliver bedre med flere planter.
En frugt der endnu ikke har set så meget forædling som andre arter, så der er stor variation i frøplanterne. Vores frøkilde på de yngste planter kommer fra et åbenpollineret mix af nye, gode frugtsorter (bl.a. Petersons og KSU), så man må forvente at der er noget genetik med derfra.
Den eneste hårdføre slægt i Cherimoya-familien (Annonaceae), som primært findes i troperne. Kaldes også præriebanan.