Plante 65
Frø 28
En slags gigantisk, flerårig selleri, der kan blive to meter høj efter bare nogle år. Langlivet og kan vokse videre det samme sted i årtier. Alle dele kan spises på løvstikke – fra stængler, blade, blomster, frø og rod. Det er de færreste der har prøvet de unge forårsskud, men de er de mest delikate (etioleret, dvs drevet frem med en spand over sig).
Eneste art i sin slægt, men del af den store underfamilie med alle de andre kendte skærmplanter, vi spiser som fx persille, selleri gulerod, pastinak osv.
Meget kraftig og dominerende aroma med gærtoner, smag af porre, persillerod og selleri, alexander, oregano og noter af anis og søde blomster. Har været ude af køkkenet i lang tid, endda været en anelse upopulær, men er ved at komme stærkt igen. En af vores yndlingsparringer er med tomater, hvidløg og en masse forskellige friske bønner (snitbønner, grønne bønner, hestebønner, bare en masse forskellige).
Dyrkning
Klumpende staude med dybe rødder. Trives i de fleste havejorde i halvskygge, gerne fugtig jord især om forår til midt på sommeren, hvor planten vokser kraftigt. Tolererer dog udmærket mere sandede forhold og vi har bl.a. en frivillig løvstikke der har plantet sig selv i ren grus. Nem staude.
En typisk plante fra næringsrige, fugtige “højstaudesamfund” (som så mange andre i vores sortiment). Vær opmærksom på at de store stængler, hvis ikke de vokser sammen med andre høje stauder, falder ned under sin egen vægt og kan mase skrøbeligere planter.
Hører hjemme i Vestasien, især bjerge i Iran og Afghanistan, og blev spredt gennem romerriget for senere at blive almindelig i middelalderens klosterhaver. Fuldt hårdfør og vokser i det nordlige Norge.