Hårdfør artiskok, Serridslevgaard OP

Frø 28

Gammel dansk, hårdfør artiskoksort. Moderplanten kan blive mindst 8 år gammel. Frøene har potentiale til at give ophav til nye sorter.

Gammel dansk artiskoksort der opstod fra herregårdenes forsøg på at fremavle en artiskok, der kunne holde til vores våde vintre. Det lykkedes altså delvist for Serridslevgaard ved Horsens. Sorten er blevet klonet igen og igen gennem tiderne, ved at dele kronen. Den dyrkes i dag bl.a. i den kongelige køkkenhave på Fredensborg.

Sorten har kunne overleve 8 sæsoner og måske mere. Vores gode kollega Søren mener, efter mange år at have dyrket sorten, at Serridslevgaards hårdførhed kommer fra dens evne til at skyde fra dybere dele af rodsystemet, når den tager skade.

Hvorfor sælger vi så kun frø og ikke kloner, som ellers er sådan sorten har været holdt i live? Fordi vi slet ikke ville kunne lave nok af sorten, hvis vi skulle dele den ene moderplante vi har – eller I ville skulle vente årevis. Men endnu vigtigere: Frøene bærer muligvis mere potentiale. Mange arvesorter er handicappede af at have blevet selvbestøvet år efter år. De frø man får, er kun en skygge af den tidligere stråleglans man hører om i historierne. Det særlige ved Serridslevgaard er at frøene formentlig ikke er særlig indavlet. Man har simpelthen bare delt kronen og “kopieret” moderen. Den moderplante vi har i dag har formentlig lige så robust og diverse genetik som den de dyrkede på Serridslevgaard for hundrede år siden.

Frøene er altså et udmærket udgangspunkt for at forædle nye hårdføre artiskokker. Ved at selv dyrke frøplanter, og evt lade dem kryds med moderne sorter, kan I få nye spændende afkom med hårdførheden fra Serridslevgaard. Sammen kan vi lave et nyt avlsforsøg. Hvem ved, måske er det dig, der er heldig at spire et særligt frø?

Frøene her kommer fra en klon, der formentlig allerede har krydset med andre sorter, da der stod artiskokker 50-100 meter væk – dette er en fordel!

TILBUD til dem, der læst så langt og som er seriøst tændt på at forædle artiskok: Vi giver en gratis frøpose med til kunder, der amager halshug sørger for at dyrke planterne til blomstringsfase, tager frø og giver noget tilbage til os. Så bytter vi frø i stedet for at handle.

kategori: flerårig grøntsag, frø, avlsmateriale
Top