Bornholmerfigen (Ficus carica ‘Bornholm’)

Fint rødt til pink frugtkød i bornholmerfigen
Violet-brune figner
Store grønne blade
Aftegning af figentræ

Barrod 30-60 cm
Potte 30-60

180,-
250,-

Den kendte, danske Bornholmerfigen med store, pæreformede og violet-brune figner og fint rødt til pink frugtkød.

Figner er noget af de mest tropiske vi kan dyrke på friland, men det er afgørende at vælge rigtig sort. Stort set alle Bornholmerfigener menes at stamme fra eller endda være identiske med sorten Brun Tyrkisk (‘Brown Turkey’). Det diskuteres dog bl.a. af pomologer som Villy Mougaard om den danske afart, der i dag især står på Bornholm, over tiden har tilpasset sig vores klimatiske forhold, formentlig via spontane mutationer. De fleste figner der sælges i danske planteskoler, endda under navnet ‘Bornholm’, er produceret i Holland og Italien og tåler efter Mougaards vurdering ikke lige så hårde vintre.

Vores planter produceres her på stedet og materialet stammer fra en ældre Bornholmerfigen i København Nordvest samt et andet fra Bornholm.

Som alle frugttræer vis nordgrænse er i Danmark gælder reglen, at jo ældre træet er, desto større chance for at det overvintrer. Hold den derfor gerne i potte eller krukke, som kan flyttes til et beskyttet sted, mindst en vinter. Plant derefter ud i maj, så træet når at få godt fat inden den første vinter på friland.

Bor du i by eller kystnært har du formentlig allerede gode dyrkningsforhold. Figner vil sandsynligvis klare sig bedre i nordeuropæisk klima i takt med klimaforandringerne og det er muligt at folk vil kunne dyrke denne fremragende frugt på friland flere steder i landet. Giv det et forsøg? Måske bliver du den første på din egn og vil inspirere andre.

Dyrkningsmæssigt ellers ret fordringsløs, så længe jorden er veldrænet og der er godt med sol. Hvis rødderne begrænses en smule og den ikke vokser for næringsrigt, får man typisk flere frugter. Op ad en syd eller vestvendt husmur er derfor optimalt (et smalt bed og en hårdttrampet sti foran).

Frugtsætning begynder 3-4. år

Kategori: frugttræ
Top