
Middel grundstammme (M7)
70-130 cm, 180,-
140-190 cm, 260,-
Dværgstamme (P60)
70-100 cm, 180,-
110-180 cm, 260,-
Det er meget de samme sorter af æble vi spiser i dag. Der er en masse gamle sorter, der er gået i glemmebogen. Især dem med mere eller mindre ruskind (supermarkederne kører hårdt på glinsende skind og dermed er fx den krydrede aroma fra ruskindsæblerne røget i svinget). Måske er du af en generation, hvor du selv kan huske dem, eller måske har du hørt om dem.
Vores planteskoles DNA har altid været at forfølge de værste forretningsmodeller for at tjene et større udvalg. Det giver ingen mening fra forretningsperspektiv at pode en eller to af 50 æblesorter, men det er hvad vi har gjort!
Så nu kan I få nogle af de specielle æblesorter ud i haverne: Ildrød Pigeon, Maren Nis, Dronning Louise, Høve Reinet, Lord Lambourne, Ananas Reinet, Alkmene, Lundbytorp, Egremont Russet, Holsteiner Cox, Guldborg, Rød Ananas, Elshof, Kisserup, Gul Richard, Adams Pearmin, Aroma Ylvisåker, Oudrupgårds Høstæble, Filippa, Astrakan Gyllenkroks, Møllers Venus, Rød Høst Kalvil, Nonnetit Bastard, Alkmene, Bøghs citron, Lise Legind, Rød kortstilk, Bodil Neergaard, Vejlø, Kidd’s Orange Red, Belle de Boskoop, Hvid Vinter Kalvil, Jonathan, Langeland Hvid Pigeon, Kansleræble, Hans Wassard, Cidor, Ellis Bitter, Alnarps Rosmarin, Chanteline, Brown’s Apple, Rød Aroma, Borgherre, Soesmarke, Spartan, Berner Rosenæble, Signe Tillisch, Tyrrestrup, Pigeon Maribo.
Nye 2025: Dalinsweet, Bøghs citron, Rubaiyat, Pink Pearl, Sweet 16, Maglemer, Pinova, Rosy Glow, Lambron Cadeau, King David
Træerne er podet på enten M7 der er halvsvagt til moderatvoksende samt P60 der er semi-dværgstamme, men med bedre rødder end andre dværgstammer. Jo svagere grundstammen vokser, desto mere frugt. P60 er velegnet til at espaliere og holde nede ved beskæring, fx hvis man ikke har meget plads. På god havejord vil de begge blive fine træer.
Hvis I bor i Jylland eller har meget sandet eller fattig jord (og derfor med fordel kan bruge vildstammer), så tag at købe jeres æbler hos Boi Jensen i Holstebro. Boi har gjort meget for at udbrede de gamle sorter og bør få props for det. Han poder det meste på vildstamme, som egner sig til de sandede jorde i Jylland.
I kan læse mere om sorterne på æble-troldmanden Flemming Thorningers meget grundige æbleside.
OBS: Kun få eksemplarer af hver sort til hver type grundstamme. I må være søde ved os og være lidt åbne eller give nogle valgmuligheder, så skal vi nok finde gode æbler til jer. Som altid er frugttræerne dyrket uden kunstig opbinding, de har vejret i vinden og har kraftige stammer der kan stå selv, når I planter dem ud!
Belle de Boskoop
Marias favoritmadæble. Plukkes første halvdel af oktober og kan holdes længe.
Ildrød Pigeon
Et af de klassiske danske salatæbler – ikonisk form og farve der pynter på ethvert bord om vinteren. Fast, sprødt og saftigt æble med let bitterhed, der gør den interessant. Sen.
Holsteiner Cox
Vinteræble der plukkes sidst i september til midt i oktober, spisemodent fra oktober og holder sig længe – helt til april. Stort, gyldent og rødt spise- og madæble ofte med ruskind. Meget saftigt, sødsyrligt og intens Cox-aroma.
Signe Tillisch
Vidunderlig gemmeæble med smag af druer. Velduftende, saftigt. Grønlig, gulner med tiden og kan få orangerød kind. Plukkes start oktober og spisemodent november-december.
Bøghs citronæble
Tidlig spiseæble med god syre-sødme fra Horsens. Ligner små citroner.
Maren Nis
Spiseæble med god smag, saftig med en mild, vinagtig krydret aroma. Kan også bruges som madæble. Gulgrønt med rød dækfarve på solsiden, vokset skræl. Plukkes og spises i september – oktober, kan lagres i længere tid men taber friskhed og kvalitet.
Nonnetit Bastard
Saftigt, skørt kød (som Pigeon) med god aroma. Høstes sidst i september og spisemoden fra oktober til februar. Sart og tåler ikke stød. Især god til most, vin og marmelade.
Dronning Louise
Sen og spisemoden fra november/december. Ikke så køn, men robust og god smag. Kryds af Filippa og Cox Orange.
Egremont Russet
Det klassiske engelske ruskindsæble. Højaromatisk med smag af æblegrød og varme krydderier (kanel, nelliker og mispel). Selv umodent nedfaldsæble i start august smager af meget.
Adams Pearmain
Godt, sent spiseæble med ruskindsæblesmag: fast, tørt nøddeagtigt, sødt med en behagelig aroma. Modner sent, helst så sent som muligt i oktober, og kan så gemmes til marts eller endda maj.
Rødkødede æbler NYT 2025
Rødkødede æbler med aromaer vi ikke plejer at kende fra æbler – især hen ad bær. Der er ikke nogle rødkødede æbler endnu der både har spændende aroma, god syre-sødme balance, god konsistens og er sunde træer. Dem med dårlig konsistens kan man lave rosé-cider af. Men alle meget spændende og måske værd at så frøplanter fra og avle videre på. Forskellige nye introduktioner. Lad os vælge en til dig.

