Æble (Malus domestica)

75-110 cm, 180,-
115-160 cm, 260,-

Det er meget de samme sorter af æble vi æder i dag. Der er en masse gamle sorter, der er gået i glemmebogen. Især dem med mere eller mindre ruskind (supermarkederne kører hårdt på shiny skind, men der er røget noget aroma i svinget). Måske er du af en generation, hvor du selv kan huske dem, eller måske har hørt om dem.

Vi kører følgende sorter: Ildrød Pigeon, Maren Nis, Dronning Louise, Høve Reinet, Lord Lambourne, Ananas Reinet, Alkmene, Lundbytorp, Egremont Russet, Holsteiner Cox, Guldborg, Rød Ananas, Elshof, Kisserup, Gul Richard, Adams Pearmin, Aroma Ylvisåker, Oudrupgårds Høstæble, Filippa.

Træerne er podet på enten M7 der er halvsvagt til moderatvoksende samt P60 der er semi-dværgstamme, men med bedre rødder end andre dværgstammer. Jo svagere grundstammen vokser, desto mere frugt. P60 er velegnet til at espaliere og holde nede ved beskæring, fx hvis man ikke har meget plads. På god havejord vil de begge blive fine træer.

Hvis I bor i Jylland eller har meget sandet eller fattig jord (og derfor med fordel kan bruge vildstammer), så tag at købe jeres æbler hos Boi Jensen i Holstebro. Boi har gjort meget for at udbrede de gamle sorter og bør få props for det. Han poder det meste på vildstamme.

I kan læse mere om sorterne på æble-troldmanden Flemming Thorningers meget grundige æbleside.

OBS: I år er der begrænsede mængder. Kun få eksemplarer af hver sort til hver type grundstamme. I må være søde ved os og være lidt åbne eller give nogle valgmuligheder, så skal vi nok finde gode æbler til jer. Som altid er frugttræerne dyrket uden kunstig opbinding, de har vejret i vinden og har kraftige stammer der kan stå selv, når I planter dem ud!

Top