Stolthenrik (Blitum bonus-henricus)

potte 45,-
1,5L potte 65,-
frø 28,-

Flerårig spinatplante.

Stolthenriks blade skal varmetilberedes og bruges her som spinat i alle de mange retter den indgår. Tidlige forårsskud kan bundtes sammen og tilberedes som asparges. Blomsterknopper er lidt af en opgave at høste i større mængder, men anses for at være en gourmetspise og kan fx smørsauteres som bittesmå broccolli. Stænglerne er bedst først på sæsonen, hvor de er mindre fiberholdige. Frøene kan bruges som quinoa (som Stolthenrik er i familie med) eller stødes og blandes med mel til brødblandinger. Læg i vand natten over for at vaske eventuelle saponiner ud.

En god basisråvare, der kan bruges på mange måder.

Taksonomi. Planten var indtil for nylig placeret i Gåsefods-slægten (Chenopodium) sammen med bl.a. Quinoa (C. quinoa). De fleste dyrkere i Danmark kalder den da også for Stolthenriks Gåsefod. Genetiske analyser har dog vist at den er tættere på spinatslægten (Spinacia) og sammen med nogle andre planter er den placeret i den nu selvstændige slægt Blitum, der endnu ikke har noget dansk navn. Vi kalder den derfor bare Stolthenrik – kort og godt som tyskernes Guter Heinrich.  Uanset er både gåsefødderne og Blitum i godt selskab i Amarant-familien, der udover spinaterne indeholder mange andre velsmagende planter så som bederne (Beta) og mælderne (Atriplex).

Dyrkning. Næringsrig jord men ellers let dyrket i både sol og skygge. Placér med 20-30 cm afstand for god bunddækning efter nogle år.

Kategori: basisråvare, flerårig grøntsag