Sødskærm (Myrrhis odorata)

potte 65
frø 28

Rå blade med sød, lakridsagtig aroma bliver hurtigt en fast bestanddel i salaterne. Vi sælger en glatbladet form uden hår.

Klumpdannende, europæisk staude med mange velsmagende, bregnelignende blade, der kan plukkes helt fra tidlig forår til hen mod frostens komme. Skyder tidligt op af jorden og bliver en halv meter til halvanden høj. Hvide skærmblomster i maj, som er blandt de første til at give nektar til insekter.

Alle dele af planten er spiselige og har god anissmag: blomst, stængler, blade, frø samt de lange pælerødder. Artsnavnet odorata betyder velduftende. Syrlige råvarer kan med fordel kombineres med sødskærm for at balancere sur-sød-balancen, som erstatning for sukker. Prøv fx at koge nye stængler med rabarber. Friske blade gør sig godt som sødt, aromatisk pift i salater eller som garniture, kogt i simreretter, yoghurt-dressinger, supper og sovser samt urtesmør og puréer. Den mest aromatiske del af planten er de grønne, umodne frø, som kan knuses og bruges som drys i desserter ála lakrids. Også snapsemagere ynder at lave en slags pastis ved at hakke en håndfuld grønne frø og hælde en flaske vodka på den, lad den trække et par dage og filtrere den. Dette er en flerårig grøntsag som alle bør have i sin have.

Dyrkning. Trives i fugtig jord og stiller ellers ingen krav til jordforhold. Fungerer både i sol og relativ meget skygge (20% sol), så længe jorden er veldrænet. Plant 30-45cm afstand for god bunddækning. Selvsår når vintrene er kolde nok. Frø skal koldstratificeres 5 måneder. Friske frø langt mere spirevillige end opbevarede.

Kendes også som aniskål eller spansk kørvel.

Kategori: aromatisk urt, spiselige blomster, flerårig grøntsag, hjemmehørende
Top