


Potte 3L, 120
Frø 28
Måske den bedst kendte flerårige grøntsag, som i vores del af verden mest bruges som frugt i det søde køkken, men burde få meget mere plads med det salte også. Desuden effektivt bunddække.
Store, robuste og meget langlivede stauder med dybe rødder og store blade der er fremragende til at dække jorden. Bladstilkene kender vi alle og bruges almindeligvis til saftkogning, kager, kompot, chutney og tærter. Men glem ikke rabarber i de salte retter og hvis du har brug for inspiration er det bare at se til det iranske køkken, hvor rabarber kaldes rivas og fx indgår i sammenkogte retter som khoresht, der ofte har noget frugtsyre til at løfte de tunge og fede ingredienser.
Eller hvad med at gøre som anatolske fårehyrder og spise de uåbne blomster (eşki ışkın) som en syrlig, rå snack? Syren er mildere og mere floral. Kunne også marineres i salater, vendes i beignetdej og dybsteges, gratineres i ovnen m.m. Rabarber er en af de mest velkendte spiselige stauder, men der er stadig meget at lære om dens kulinariske brug.
Det er velkendt at rabarberstængler indeholder oxalater og man skal ikke basere hele sin kost planten. Det samme gælder for resten af planten. Blomsterne er en af de plantedele vi ikke har noget data på, men man kunne gå ud fra at oxalat-indholdet er i samme område som stilke og blade.
Dyrkning
Let. Trives i fuld sol, men tolererer en del skygge. Et par ekstra man kan gøre for at få en ekstra sund plante: Med jorddækning eller bunddække kan man lettere holde jorden fugtig om sommeren, der ellers kan få væksten til at gå i stå. Skærer man blomsterstanden fra, men dens er ung, fremmer man vækst og dermed flere bladstilke. Fungerer godt i samplantninger med lavere, skyggetollerant og spredende bunddækker som sibirisk vinterportulak (billede), bunddækkende hindbær, korsknap eller skovjordbær. Behandlet korrekt kan planten blive ældre end gartneren selv.
Der er omkring 50-60 arter i rabarberslægten og haverabarberen her menes at være et kryds mellem kinesisk rabarber (R. rhabarbarum) og vild rabarber (R. rhaponticum). Vi har også en sen sort kaldet ‘Holsteiner Blut’ med middel oxalsyre og lange, tykke, gennemrøde stilke.