Hvidløgskarse (Peltaria alliacea)

potte 45

Vintergrøn, flerårig og bunddækkende vildkål med smag af karse, sennep og hvidløg. Svær at finde andre steder i handlen.

Blade er mest milde, saftige og velsmagende fra efterår til tidlig foråret – en god vinterafgrøde, der kan spises frisk som pebret indslag i salater. I sommerhalvåret bedre brugt som kogegrønt, som aromaen bliver kraftigere. Tørre somre i fuld sol gør bladene alt for bitre. Mister ofte sine blade omkring blomstring på sommeren, en måned eller to. Hvis blomsterstandene skæres ned, sætter den ny, frisk grønt løv.

Blomster har smag af sennep og hvidløg som blade, men meget lidt bitterhed. Brug som andre kålblomster i salater og som garniture.

Dyrkning. Lavtvoksende klump der udggør udmærket bunddække 30 cm højt og bredt med en blomsterstand op til 60 cm. Letdyrket i de fleste jorde, og trives allerbedst i fugtig, kalkholdig, næringsrig og veldrænet jord i sol til halvskygge. Modsat mange andre arter i kålfamilien (Brassicaceae), kræver hvidløgskarsen meget lidt vedligehold og lader ikke til at have de store problemer med kållarver og andre almindelige skadedyr.

Blomstrer hvidt sidst på foråret til tidlig sommer og vellidt af bier.

Stammer fra det centrale og østlige Europa, fx omkring Schneeberg i Nederøstrig samt Slovenien, Ungarn og Rumænien, hvor den vokser i kalkholdige skovbryn og stenede bakker.

Nært beslægtet med den to-årige løgkarse (Alliaria petiolata), der vokser vildt i Danmark.

Kategori: vintergrønt, flerårig grøntsag, spiselige blomster
Top