Honningbær (Lonicera caerulea)

Honningbær ‘Boreal Beast‘. En af de storfrugtede, nye sorter med en unik aroma.
Boreal Beauty‘ med de andenstørste bær, en fin boksform og sen modning i starten af august, hvilket egner sig godt til vores klima.
Honningbær ‘Boreal Blizzard‘ giver de største bær af alle sorter og et bærudbytte på gennemsnitligt 4,5 kg efter 3-4 år.
Honey Bee‘ er en ny sen bestøversort med mere varieret genetisk ophav og en blomstringstid der overlapper med mange af de sorter vi tilbyder. Gode, store bær i egen ret. Honningbær er delvist selvbestøvende, men planter man to forskellige sorter eller mere gavner det frugtsætningen gevaldigt.
Jugana‘ er middeltidlig til sen og overlapper perfekt med Vostorg. Får lige så stort udbytte som denne, 5-6 kg i gennemsnit.
Honningbær kaldes også Blåfrugtet Gedeblad og er botanisk set en form for kaprifolie med spiselige bær, hvilket bl.a. ses på de fine blade og blomster tidligt på foråret.

Buske 55-80cm 300,-
3 for 750,-

Helt nye blå bærsorter i Danmark. Fuldt hårdfør, letdyrket og behøver ikke surbund. Saftig, sød-syrlig smag der minder om hindbær, vilde blåbær, kirsebær og vindrue.

Honningbær, også kaldet Haskap, er et relativt nyt bær og for første gang i Danmark tilbyder vi nu et stærkt udvalg af de bedste, nyeste sorter og lægger løbende flere til. Mest anbefalesesværdig er Boreal-serien: Boreal Blizzard, Boreal Beast, Boreal Beauty. Vil man have en lidt tidligere men stadig kraftigvoksende sort kan vi anbefale Blue Banana (se mere forneden).

I vesten har honningbær indtil for nylig været en velbevaret hemmelighed. Visse steder i Sibirien er honningbær lige så almindelige i haverne som ribs og solbær er her til lands. Med de helt nye sorter, som passer bedre til vores klima og med en langt højere bærkvalitet, er dette en frugt vi kommer til at se meget mere til de næste år. God både til frisk konsum såvel som syltetøj, bagværk og det salte køkken.

Desuden har bærret højt indhold af frugtsukker (målt i brix), syrlighed og en del garvesyre – mao. benchmarket for at lave god vin. Der er allerede kommet et par frugtvine på honningbær i Canada, med gode karakterer i frugtvinskonkurrencer. Planten er meget hårdfør og vokser fint i vores klima, modsat vindrue. Her er altså gode forudsætninger for at producere en lokal, dansk frugtvin for eventyrlystne vinmagere.

Dyrkningsmæssigt meget let: behøver ikke surbund, meget hårdfør og få sygdomme. Trives i fugtige, veldrænede jorde og tolererer endda våd jord, hvilket afspejles i dens meget overfladiske rodsystem. Kan ikke anbefales til tørre placeringer og væksten går typisk i stå om sommeren, hvis de dyrkes sådan. Delvist selvbestøvende, men frugtsætningen fremmes gevaldigt af krydsbestøvning og vi anbefaler derfor mindst to buske for optimalt udbytte.

Det er muligt at finde nogle af de gamle, især russiske sorter på markedet. Men der er en verden til forskel: Ikke bare er de nye sorter tilpasset vores klima (og vokser videre i sensommeren efter frugtsætning), de har også større og fyldigere bær samt højere udbytte målt i kg pr busk. Gennembrudet i forædlingen er sket især i Canada de seneste 10-15 år og de sorter vi tilbyder er fra den allerseneste generation.

Kaldes også Haskap, som er ainuernes navn for den, samt Blåfrugtet gedeblad.

Er du i tvivl om hvilke der vil passe sammen, hjælper vi dig gerne med at finde sorter der bestøver hinanden.

Boreal Beauty

Anden største honningbær efter Boreal Blizzard på gennemsnitligt 2,6 gram. Den sidste sort til at modne af tidligt i august og derfor meget velegnet til mildere klimaer som vores. Bærret sidder godt fast på grenen og ramler ikke af. Hurtigvoksende. Bestøves af Boreal Beast samt i mindre grad Boreal Blizzard.

Boreal Beast

Helt ny og sentblomstrende bestøversort til Boreal-serien med en unik aroma, der får høje karakterer i smagstests. En fast, tyk og oval form med bær på ca. 2 gram og brixtal på 13-18. Meget hurtigvoksende med opret vækst, kraftig forgrening og god resistens imod meldug. Senere blomstring end mange andre sorter og får bær i juli. Skal bestøves af en af de andre to i Boreal-serien og befinder sig midt i mellem de to sorters bestøvningsperioder, og inkluderer således dem begge. Bær sidder godt fast på grenen.

Boreal Blizzard

Ny sen sort og del af Boreal-serien, der alle er velegnede til vores klima. Sorten giver det største bær blandt alle eksisterende sorter: Meget store, lange, ovale og kompakte bær på 3 cm og en gennemsnitlig vægt på 2,8 gram. Let at høste. Bliver ca. 1,5 meter høj og bred med opret kuppelform, ret kraftigvoksende og stærk forgrening. Yder 4,5 kg i fjerde eller femte år. Bestøves af Boreal Beast, Honey Bee, Jugana og Vostorg. Er du i tvlv, er dette det et godt sted at starte med honningbær!

Blue Banana

Middeltidlig og modner slutningen af juni til start juli. Store, saftige, bananformede bær på 3 cm med god sødme og aroma. Udviklet af en af den moderne honningbærs pionerer, Lidia Delafield Stuart. Hun voksede op i den russiske fjernøsten, hvor honningbærrene stammer fra og har siden specialiseret sig i at udvikle sorter egnet til vinproduktion. Blue Banana er en af hendes bedste sorter. Bliver ca. 1,5 m høj og bred, opret og kuppelformet, indtil videre den mest hurtigvoksende af alle vores sorter og med kraftig, tæt forgrening. Meget højt udbytte på 3,5-4,5 kg fjerde eller femte år. Del af den så kaldte Blue Moose-gruppe og bestøves bl.a. af Giant’s Heart, Honey Bee, Jugana, Vostorg og Sinij Utes.

Giant’s Heart Udsolgt til løvfald 2023

Sentblomstrende japansk sort med store, søde bær der kan spises friske i juli, ikke falder af grenen, med ret højt brixtal på 16. Bliver 1,8 meter høj og 1,3 meter bred og får opretvoksende årsskud. Bestøves af sene typer som Boreal Blizzard og Boreal Beast.

Jugana Udsolgt til løvfald 2023

Middeltidlig til sen ny russisk sort. Mørke bær med tyndere skal end Vostorg og lige så højt udbytte på 5-6 kg. Meget sødt dessertbær og en af de sødeste blandt honningbærrene med brixtal på 19. Bær falder ikke af busken. Opret vækstform og bliver 150 cm høj og 190 cm bred. Bestøves især af Vostorg, som den har næsten perfekt bestøvningsoverlap med, samt Honey Bee, Blue Banana, Boreal Beast, Boreal Blizzard.

Vostorg Udgået

Middeltidlig til sen ny russisk sort. Alle bær modner samtidig og giver en af de største udbytter på 5-6 kg pr busk. God sødere smag med let syre og et brixtal på 12-17. Rigtig god holdbarhed på bærret og klarer opbevaring samt transport fint. Muligvis et egnet bær til fx markedsgartnere og andre der ønsker en lille produktion af friske bær. Bliver meget stor omkring 180 cm høj og bred, kraftigvoksende og åben vækstform. Bestøves især af Jugana, som den har næsten perfekt bestøvningsoverlap med, samt Honey Bee, Blue Banana, Boreal Beast og Boreal Blizzard.

Honey Bee Udsolgt til løvfald 2023

Middeltidlig sort. Hurtigvoksende og får en opret kuppelform. Må forventes at kunne blive op til 1,8 m høj og 1,5 m bred. Højt udbytte på 3,5 kg bær allerede fjerde eller femte år med 2,5 cm lange, ovale og boksformede bær. Egner sig bedst til håndplukning. Stilken sidder fast på bærret, men det er ikke noget problem, hvis det presses til saft. En god mundfølelse i bærrene og kunne egne sig til frugtvin-produktion.

Får mere sjældent meldug end de gamle russiske bestøversorter og fortsætter med at vokse i sensommeren efter frugtsætning, hvilket er afgørende for dyrkning af honningbær i vores klima. Udviklet af University of Saskatchewan i 2012 som bestøversort af middeltidlige, selvsterile sorter fra den tidligere og nu mindre relevante generation af honningbær (Borealis, Tundra og Indigo-serien), men bestøver også de fleste i vores sortiment: Vostorg, Jugana, Sinij Utes, Blue Banana og Boreal Blizzard. Honey Bee er en en mere effektiv bestøver, fordi dens afstamning er genetisk varieret.

Sinij Utes Udsolgt

Helt ny middeltidlig, russisk sort med meget velsmagende bær og middeludbytte på 3-3,5 kg. De saftige, sursøde bær med brixtal på 14 har vundet smagstests og sidder fast på grenen uden at ramle af. Bliver 1,5 meter høj og 1,2 meter bred med åben vækstform og ret opstående grene. Bestøves bl.a. af Honey Bee og Blue Banana.

Bestil honningbær på kontaktfool@rodoglund.dk

Vi sender honningbær i hele landet ved ordrer på minimum 500 kr plus 150 kr i forsendelse. Bemærk at planterne barrodes inden forsendelse.

Top