Bunddækkende hindbær (Rubus tricolor)

Små, røde hindbær med smag som vilde hindbær. Foto af Charles Boulanger
Skuddene vokser vandret i stedet for opad og spreder sig ved at slå rod, når de kommer i kontakt med jorden.
Rubus tricolor danner et tæt bunddække

Udsolgt Potte 65,-

Energisk og tæt bunddække til skyggede placeringer under træer eller i større skovhaver.

Rubus tricolor er måske vores hurtigst voksende bunddække og kan sprede sig op til 2 meter om året, når den trives. Både skudender og internoder kan slå rod, som den kommer i kontakt med jorden. Det gør også planten alt for energisk til små haver: her vil vi anbefale den lignende, men mere lavtvoksende Rubus hayata-koidzumii. Har man en større have med skyggede partier eller måske en skovhave med behov for at dække jorden under træerne, kan den være en effektiv måde at skifte græsplænen ud. Planten er desuden stedsegrøn med mindre vinteren er meget hård.

Rubus tricolor bliver op til 60 cm høj ved egen kraft, men kan faktisk blive endnu højere, hvis ikke man passer den, derved at den kan vokse over andre strukturer som fx buske. Pasningen består i enten at beskære den eller jævnligt gå på den, så den kommer ned i niveau. Vi er langt fra brombærkrattet og stænglerne kan også tages om med hånden og rives væk, hvis man ønsker. Planten tolererer meget fodtrafik og er behåret, men ikke tornet.

Dyrkningsforhold. Veldrænet jord er afgørende og er hårdfør ned til omkring -10°C til -15° og muligvis helt ned til -20°C med beskyttelse. Foretrækker halvskygge og tolererer selv dyb skygge under nåletræer. Ret tørketolerant når etableret.

Vil man have bær, kræver det noget sol og desuden vores anden tæppedannende hindbær – muligvis fungerer bestøvning også med andre Rubus. Hermafroditisk plante, men er selvsteril, så der skal altså plantes to eller flere forskellige planter.

Rubus tricolor hører hjemme i de sydvestlige kinesiske provinser Szechuan og Yunnan, hvor den vokser langs flodbreder, i skove og krat samt oppe i bjergene.

kategori: bunddække, frugt
Top