Bærmispel / Saskatoon (Amelanchier alnifolia)

Bærmispel kan findes plantet i landskabet pga dens smukke blomstring og efterårsløv. Det er dog sjældent de storfrugtede sorter, som er dem vi har.
Flotte høstfarver.

Træer 130-160cm 550,-
3 for 1350,-
60-120cm 350,-

Saftigt bær med smag af æble, mandel og undertiden noget syrligt, lidt eksotisk over sig vi synes minder om københavnerstang. Flot, åben og opret buskform udemærket til mindre haver.

Bærmispel kan findes rundt omkring i landet i parker og læhegn, hvor den er plantet for sin smukke blomstring og høstfarve. Det er de færreste der kender den som bærbusk. I Canada er bærmispel – eller saskatoon, som de kalder den – kendt og elsket. Vi har skaffet de bedste og mest storfrugtede sorter derfra (se oversigt forneden).

Selvbestøvende. Som mange andre frugttræer, fremmes frugtsætningen dog gevaldigt af krydsbestøvning mellem flere sorter.

Bærrene kan faktisk eftermodne noget, men holder ikke længe i opbevaring og skal som regel spises samme dag. Det er formentlig grunden til vi ikke ser dette bær i supermarkedet. For smagen er i top!

Dyrkning. Trives i rig, fugtig og veldrænet lerjord i fuld sol til halvskygge. Sørg for at vande godt første år og dæk gerne jorden med organisk materiale, fx flis. Busken er langsom i vækst de første par år og begynder så at vokse hurtigere. Når den er etableret er den rimelig tørketolerant. Har meget få problemer med skadedyr og sygdomme.

Det botaniske navn er Ellebladet Bærmispel.

Vi har følgende seks sorter:

Honeywood

Meget store bær på 13-16 mm i store klynger og meget god, fuld smag. Svagtvoksende, vaseformet og bliver 2,5 meter efter 10 år. Tendens til lidt hængende form og sætter få rodskud. Højtydende og stabil sort.

Krasnojarska

Overvejende store, dunkelblå, meget søde bær med en smule syre. En tydeligere mandelsmag end de andre sorter, synes vi. Bliver op til 4 meter høj. Sen sort og giver højere udbytte end gennemsnitligt. Russisk sort og opgives dér som Красноярская.

Martin

Tidlig modning, storfrugtet med bær på 16-18 mm og god kvalitet. Bliver 2-3 meter høj og 3-4 meter bred. Middelhøjtydende og bærrene modner samtidigt. Sorten er en videreudvikling fra ’Thiessen’.

Northline

God til de små haver. Bliver 2 meter høj og 1 meter bred efter 10 år med smal, opret form. Højtydende og kommer tidligere i bæring end andre sorter. Frugten ca. 16 mm og let pæreformet. Blomstrer en uge senere end Smoky. Kan sætte mange rodskud.

Smokey Udsolgt indtil løvfald

Den mest velkendte af de canadiske frugtsorter. Søde, saftige, aromastærke og højt sukkerindhold på bærrene, der bliver ca. 14 mm. Busken bliver 3 meter høj og 2 meter bred efter 10 år og sætter mange rodskud. Højtydende samt sen og ujævn modning, så man kan spise direkte fra busken over længere tid. Sorten opgives også under navnet ’Smoky’.

Thiessen

Velkendt canadisk sort fra vild bestand, udvalgt af George Krahn (Lakeshore Nurseries). Frugten er meget stor, 17 mm. Langlivet og kan blive op til 70 år gammel. Energisk vækst og tidlig i sæson. Højtydende, men skal helst plantes med anden sort for god bestøvning. Sætter lidt til moderat rodskud. Bliver 3 m høj og 2 m bred efter 10 år.

Kategori: frugt
Top